Schanskorven zijn constructies van staaldraadmatten die doorgaans worden gevuld met een natuurlijk materiaal. Afhankelijk van de omstandigheden worden de korven uitgevoerd als 'dozen', matten of schermen.

De functie van schanskorven is zeer divers: als grondkering, oeverbescherming, gevelbekleding of puur decoratief. Voor elke toepassing geldt echter dat de kwaliteit erg belangrijk is: een schanskorf heeft een levensduur van gemiddeld 50 jaar! Om dit te bereiken werken wij uitsluitend met de beste materialen.

Onze schanskorven worden gemaakt van Galfan staalmatten. Galfan is een zink-aluminium antioxidatielaag die een veel betere bescherming geeft dan de standaard verzinking. Tevens is Galfan gladder, bestand tegen buigen en heeft een zelfherstellende coating.


De maaswijdte van de matten is afhankelijk van het vulmateriaal. Bij gestorte korven met fijn vulmateriaal zijn de mazen uiteraard kleiner dan bij een vulling met grote, gestapelde keien. De draaddikte van de matten bepaalt de sterkte en stijfheid van de korf. Bij elke toepassing wordt bepaald welke draaddikte noodzakelijk is voor een optimaal resultaat.

Om te voorkomen dat de gaaspanelen bol gaan staan worden afstandhouders toegepast. Deze staaldraden houden de panelen aan de buitenzijde op de juiste afstand bij elkaar. De matten worden onderling gekoppeld met c-ringen. Deze zijn gemaakt van zeer sterk staal om de grote krachten op te kunnen vangen. De c-ringen worden geplaatst met een hydraulische tang.

Als vulling kan in principe elk materiaal worden toegepast, mits het de gewenste levensduur heeft. In de meeste gevallen wordt gebroken natuursteen toegepast, maar ook vullingen van boomschors, grind of metselstenen worden gebruikt.

Het is belangrijk dat de vulling zo compact mogelijk wordt aangebracht, de ruimtes tussen de stenen moet zo klein mogelijk zijn. Bij een te losse vulling zal deze gaan nazakken en zal er bovenin de schanskorf ruimte ontstaan. Veel gebruikte synoniemen voor schanskorven zijn gabionen of steenkorven.

Uiteraard zijn onze materialen voorzien van certificering die de kwaliteit bevestigen, deze kunt u hier downloaden.